Neformalna skupina PREMIK je leta 2016 zastavila dogodek PREMIK 2016, ki se je zgodil maja 2016. Na začetku smo v organizacijski ekipi govorili predvsem o premiku na lokalni ravni. Kot prvi korak smo dojeli že samo druženje in ustvarjanje organizacijske ekipe z veliko željo, da bi potrebo po premiku kasneje začutili tudi obiskovalci dogodka. Z motivacijskimi nastopi govorcev smo obiskovalce želeli spodbuditi najprej k premikom na osebni ravni, hkrati pa se nadejamo, da bo to botrovalo tudi širšemu premiku lokalne skupnosti.
Po izpeljanem  dogodku v letu 2016 smo začrtano pot nadaljevali s serijo dogodkov Premik 1na1 (mesečni pogovorni večeri z enim do največ dvema gostoma), pri katerih so se nam pridružile še druge lokalne organizacije, ki sedaj soustvarjajo zgodbo PREMIK: Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana, Klub študentov Sežana, Ljudska univerza Sežana (Kosovelova soba), Mladinski center Podlaga (Zavod ŠTIP), ŠCSK: Višja strokovna šola, Inkubator Sežana in Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana.

Marca 2017 smo izpeljali drugi večji dogodek PREMIK 2017 in jeseni nadaljevali serijo mesečnih dogodkov Premik 1na1. Tudi v letu 2018 smo zgodbo nadaljevali. Marca 2018 smo izpeljali tretji večji dogodek PREMIK 2018, sledila je 3. sezona mesečnih dogodkov Premik 1na1. V marcu 2019 pa pripravljamo že 4. večji dogodek PREMIK 2019.

V prihodnje si želimo razredčiti individualizem in ponovno priklicati skupno, spodbuditi mlajše in starejše v delo za skupnost in v povezovanje.

Želimo pokazati, da duh odprtosti, tolerance, razumevanja in dopuščanja drugačnosti bogati ter premika zasidrane meje vsakdana.

V sezoni 2017/2018 so z nami bili še:

V sezoni 2016/2017 so z nami bili še: